Saturday, 23 March 2013

nak cuba resepi kuah meatball saya??...

Saya tak pandai masak walaupun ambil kursus katering waktu kat Vokasional dulu. Big Mistake! kalau dapat markah bagus pun dalam reka Kad Menu ..hehehe
Kalau cerita bab belajar, kawan-kawan dan asrama sampai bila pun tak habis.


Kenapa saya pilih subjek tu sebenarnya sebab kawan baik saya ketika itu beria-ia mengajak saya belajar dan tinggal diasrama. Saya tahu niat dia.... Dia selalu ngadu ayah dia garang. Iya la asyik curi2 keluar dating.. ayah mane tak marah dan yang selalu tolong cover dia siapa lagi, saya la. 
Hheemmmmm ... well tu semua cerita lama jom kita cerita pasal resepi meatball saya nie.

Sebenarnya ni resepi kuah meatball sebab saya guna instant meatball aje. Alah kalau nak buat homemade meatball pun bukan susah sangatkan kan kan! :D
Pertama
  
Panaskan periuk dan masukkan minyak zaitun dalam 1 sudu makan. Ingat minyak zaitun ni akan keluarkan bau busuk kalau api terlalu kuat. So gunakan api yang sederhana ..ok!. Kemudian masukkan 1/2 biji bawang belanda yang dipotong dadu, 2 biji bawang putih cincang dan sehelai daun basil kering. Masak sehingga bawang layu.

Kedua

Setelah bawang dah layu masukkan cendawan butang putih dalam anggaran 10 - 15 biji yang dihiris kasar dan masak sekejap.

Ketiga



Saya ni malas jadi saya beli 1 tin tomato cincang yang dalam tin seperti gambar pertama tu dan masukkan juga 1 tin kecil tomato puree. Saya juga gunakan 1/2 kiub knorr daging ya!. Dan..dan.. jangan lupe air putih,  dalam 1 cawan. Gaulkan kesemuanya dan masak seketika.

Keempat
  
Akhir sekali saya masukkan meatball (ikut la berapa banyak yang anda suka), secubit serbuk lada hitam, garam, gula dan sedikit serbok Oregano. Masak dalam 5 minit dan tutup api. Bau oregano tu yang buat meatball saya macam best tapi kalau tak letak pun tak ngapa.
So inilah hasilnya ....
  


Resepi saya ni khas untuk 2 hingga 4 orang makan. Disebabkan kami berdua aje jadinya kesemua 1 periuk sedang ni kami la yang punya ... hehehehe.

Ok lah .. next time saya postkan cara-cara nak buat meatball pula ye.



Selamat mencuba.