Tuesday, 28 February 2017

Resepi Sardine masak Tom Yam ala Thai

Assalam semua

Siapa suka makan tomyam? Saya dan suami suka sangat lebih2 lagi tomyam seafood…baik lah kali ni saya nak share satu resepi yang saya jumpa dekat fb:nurul balqis klik sini
Saya tak pernah pun terfikir yang sardine dalam tin ni boleh dibuat tomyam. Kata kawan2 saya orang Thai ni kreatif, resepi mereka memang jenis tak masuk akal. Bila saya cerita pada suami dia pun pelik. Ntah2 korang yang baca ni mesti dah pernah masak…saya pula yang ketinggalan.

Apa2 pun saya share jelah resepi ni untuk kegunaan saya dan pada korang yang baru2 nak cuba buat ok..

Jom kita masak

Resepi ni untuk 4 orang tau
2 tin sardine (saya suka sardine Agro Mas)
5 batang serai
Lengkuas sebesar ibujari (rasanya)
5 biji cili api (saya beli yang merah2 tu)
2-3 biji limau nipis
6 helai daun limau
2 paket Tom Yam adabi
Sayur sawi
Cendawan tiram
Air bersih secukupnya

Cara2 dia
1- Selalunya serai tu saya ketuk2 je. Tapi dalam resepi ni selain diketuk2 serai tu dipotong tipis menyerong. Risau juga takut nanti suami cakap ‘banyaknya sampah’ tapi nasib hari tu dia ok. Sedap sangat agaknya. Lengkuas dan cili api tu diketuk2 je (haa..ikut je gambar balqis tu)

2- Seterusnya jerang air (sukatan dia lebih kurang 2 tin sardine tu) dalam periuk kemudian masukkan serai dan lengkuas.

3- Step seterusnya masukkan paste tom yam dan sardine beserta dengan kuahnya sekali. Kacau berlahan2 takut nanti ikan2 sardine tu pecah pula.

4- Kemudian perahkan limau nipis dan masukkan sawi, cendawan, cili api dan daun limau. Masak hingga kuah mengelegak ye.

Haaa….siap sudah.

Sumpah memang sedap. Saya sampai tak sempat nak goreng telur dadar tau, bila tengok suami dah siap sendukkan nasi kedalam pinggan…macam tak makan 10 hari!!!

Maaf la kalau resepi ni tak lengkap dan tak sedap. Kalau ada yang sudi nak share resepi stail masing2 boleh je..saya suka.

By the way..terima kasih pada adik nurul balqis tau sebab share resepi yang heaven ni.

Love you!


Thursday, 23 February 2017

Nasi Kerabu Mek Yan


Saya memang suka makan nasi kerabu tapi selalunya saya beli sebab memang tak reti nak buat. Suami pula jarang2 nak makan.

Jadinya saya carilah member kelante dan belajar cara2 nak buat nasi kerabu stail dia lah. lain orang lain caranyakan. Jadi resepi dio ni kira simple dan mudoh la.

Jom kita buat sama2
1. Nasi kerabu

Beras dibersihkan kemudian ditanak bersama daun limau purut, bunga telang, serai dan halia. Saya guna pewarna biru je.


2. Sambal kelapa atau Kelapa goreng

½ kelapa parut (disangai hingga keperangan)
1-2 ekor ikan sardin atau selar
4-5 biji bawang merah (diracik2)
1 batang serai

Cara2
1) rebus ikan bersama asam keping hingga masak. Kemudian lerai2kan isikan (macam buat laksa tu).
2) campurkan isi ikan bersama kelapa goreng dan tumbuk bersama bawang merah hingga hancur.
3) gaulkan semua bersama serai racik.


3. Sambal cili atau Tumisan


Santan dari 2 biji kelapa
Gula Melaka

Asam keping

Bahan2 kisar
Segenggam cili kering (dipotong2 kemudian rebus hingga masak)
4 biji bawang besar
5-6 ulas bawang putih
1 cm halia
Sebatang serai

Cara2
1) tumis bahan2 kisar dengan minyak yang banyak sehingga pecah minyak.
2) kemudian masukkan santan dan masak lagi. Seeloknya jangan dikacau selalu agar sambal tu nampak berketul2.
3) masukkan serai, gula melaka dan asam keping. Masak sehingga kuah pekat.


4. Ikan goreng

Ikan sardine atau selar
asam keping
serbuk kunyit
garam

Cara2
1) rebus ikan bersama asam keping. Kemudian toskan airnya
2) setelah itu gaulkan ikan rebus tadi dengan garam & kunyit
3) goreng sehingga garing (tak perlu lama sebab ikan dah siap masak)


5. Sambal cili

Cili merah
belacan
asam jawa, 
limau nipis, 
garam & gula. 

Cara2 
Kisar semua bahan


6. Budu

½ cawan budu
2-3 sudu besar air asam jawa
Sebatang serai (diketuk)

Cara2
Semua bahan dimasak bersama hingga mendidih


7. Solok lada (Hari tu saya tak sempat nak buat tapi kalau ada lagi best)

Bahan2 adalah sama seperti membuat resepi kelapa goreng cuma kelapa parut tidak digoreng. Gaulkan kelapa parut bersama sebiji telur dan bahan2 lain kemudian disumbat kedalam cili atau bendi. Kukus sehingga masak. 

Selamat mencuba!