Monday, 20 March 2017

Hati dan Pedal masak Blackpaper


Assalam semua ..

Yang kerja2 opis ni atau apa saje kerja sure ada masa2 tertentu korang kena bawa masakan keopiskan...alah apa namanya, Potluck. Sama la macam saya. Macam cerita2 saya yang lepas..saya memang tak pandai masak. Jadi time potluck ni saya main beli aje. Last2 ritu sesiapa yang suka beli je kena sound. Mereka kalau boleh nak masakan yang kita sendiri yang masak.

Balik aje rumah mula la kepala ni dok memikir. Menu utama nasi lemak. Tadi bermacam2 sambal yang saya dengar mereka nak bawa. Saya ni nak bawa apa?..Last2 saya teringat pedal dan hati ayam yang biasa saya makan dekat gerai tepi padang Taman Permata, Ulu Kelang, gerai Uncle Zam. Macam biasa saya mula la google.

Macam2 versi resepi pedal & hati ayam masak kicap ni. Tapi entah bila time masak saya main tambah sos blackpaper ituini segala apa yang ada dalam peti ais...maka jadilah resepi ni. Nasib sedap...laku habis, kering kontang Tupperware saya!

Bahan2nya
1-2 paket Pedal ayam
1-2 paket Hati ayam

1 biji bawang besar/bawang belanda
2 ulas bawang putih
Sikit je halia
Sikit je lada hitam tumbuk
10 biji cili api hijau & merah atau lebih (lagi pedeh lagi sedap)
Sikit je Kiub ayam knorr (terpulang ikut deria rasa masing2)
1 sudu kecil Kicap pekat
2-4 sudu besar Kicap manis
2-4 sudu besar Sos lada hitam brand Singlong
Air pun sikit juga

Cara2

1. Pedal & hati tu bersihkan dulu pastu rebus. Bila dah masak sejukkan pastu macam biase, potong la kecik2.

2. Dalam kuali ke, pan ke … tumis bawang besar, putih & halia yang dah dihiris2

3. Bila dan kekuningan masukkan sikit air, pastu baru la masukkan semua kicap2 tu, cili padi, kiub ayam, lada hitam. Masak kejab…
1. Saya tumis dulu bawang2 dan halia sampai layu kemudian saya masukkan hati2. goreng sekejab.
2. Pastu masukkan la pepedal dan gaul2 rata dalam seminit kemudian masukkan kesemua kicap dan masak sampai kuah pekat. Jangan lupa boh air sikit...sikit je tau!
3. Pastu taburkan cili api, sedikit garam dan kiub ayam iya.
So macam ni la rupanya pedal & hati kicap saya. Sedap ke idak saya tak janji tau. Resepi saya ni pedas juga sebab dah ada cili padi dan blackpaper. Saya pun main masak aje ni. Kalau time masak suami saya ada sure dikurangkannya cili (selalunya 5 biji je) dan dia akan tunggu saya menumis sebab dia tahu saya tak ikut cakap dia. 5 biji je .. budak2 pun ketawa!

Selamat mencuba. Love you!

Monday, 6 March 2017

Sosej masak Paprik


Assalam semua

Saya ni tak pandai masak tau..kalau time rajin nak masak tu mula la saya sibuk goggle atau tanya member2.

Selalunya setiap sabtu suami saya kerja, jadi setiap2 jumaat, suami akan tanya “besok nak masak apa”. Bab ni la yang paling saya tak nak dengar. Saya paham dia takut saya tak makan nanti! Saya ni tak reti nak bawa kereta mahupun basikal jadi kalau la takde barang yang nak dimasak kat rumah macamana?

Pusing punya pusing dekat Giant, bukit antarabangsa ni tetiba saya teringat resepi sosej masak paprik yang saya reka ritu. Sedap juga sebab sosej ni dah memang ada rasa tersendiri jadi tak ambil masa lama la untuk kita masak.

Jadi saya share la resepi ni untuk diri sendiri dan korang semua. Jangan risau gerenti sedap punye!

Ok … jom kita masak sama2

Bahan2nya
6 batang sosej daging (saya potong serong)
2 ulas bawang putih (saya hiris)
1 biji bawang belanda (saya hiris)
4-6 biji api (saya patah2kan aje)
2-3 helai daun limau purut
Sebatang serai (saya ketuk2 je)
2-3 sudu makan cili kisar
2 sudu makan cili sos
2 sudu makan tomato sos
1 sudu makan sos tiram
Brokoli
Bunga kobis
Karot (saya potong memanjang macam batang mancis)
1-2 cawan air
Sedikit kicap pekat (kalau nak paprik ni color gelap sikit)
Sedikit tepung jagung (nak pekatkan kuah)

Cara2nya

1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang belanda hingga layu. Kemudian masukkan cili kisar dan tumis sehingga pecah minyak dan diikuti dengan kicap tiram, sos cili dan sos tomato. Agak2 dah masak...

2. Masukkan air, serai, cili api, karot, bunga kobis dan sosej. Masak hingga kuah mendidih. Kemudian masukkan brokoli dan bancuhan air tepung jagung. Masak sekejab sebab tak mahu brokoli tu lembut sangat.

3. Akhir sekali suai rasa dan taburkan daun limau purut.

Dah siap, budak2 pun boleh masak .. kan.

Saya masak ikut hati je..andai kata resepi ni tak berapa nak sedap, maaf tau. Misal kata korang ada idea lagi best..share2 la dengan saya ye!

Selamat mencuba. I love you!