Monday, 20 March 2017

Hati dan Pedal masak Blackpaper


Assalam semua ..

Yang kerja2 opis ni atau apa saje kerja sure ada masa2 tertentu korang kena bawa masakan keopiskan...alah apa namanya, Potluck. Sama la macam saya. Macam cerita2 saya yang lepas..saya memang tak pandai masak. Jadi time potluck ni saya main beli aje. Last2 ritu sesiapa yang suka beli je kena sound. Mereka kalau boleh nak masakan yang kita sendiri yang masak.

Balik aje rumah mula la kepala ni dok memikir. Menu utama nasi lemak. Tadi bermacam2 sambal yang saya dengar mereka nak bawa. Saya ni nak bawa apa?..Last2 saya teringat pedal dan hati ayam yang biasa saya makan dekat gerai tepi padang Taman Permata, Ulu Kelang, gerai Uncle Zam. Macam biasa saya mula la google.

Macam2 versi resepi pedal & hati ayam masak kicap ni. Tapi entah bila time masak saya main tambah sos blackpaper ituini segala apa yang ada dalam peti ais...maka jadilah resepi ni. Nasib sedap...laku habis, kering kontang Tupperware saya!

Bahan2nya

1-2 paket Pedal ayam
1-2 paket Hati ayam

1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
Sikit je halia
Sikit je lada hitam tumbuk
10 biji cili api atau lebih (lagi pedeh lagi sedap)
Sikit je Kiub ayam knorr
1 sudu kecil Kicap pekat
1-2 sudu besar Kicap manis
1-2 sudu besar Sos lada hitam brand Singlong
Air pun sikit juga

Cara2

1. Pedal & hati tu bersihkan dulu pastu rebus. Bila dah masak sejukkan pastu macam biase, potong la kecik2.

2. Dalam kuali ke, pan ke … tumis bawang besar, putih & halia yang dah dihiris2

3. Bila dan kekuningan masukkan sikit air, pastu baru la masukkan semua kicap2 tu, cili padi, kiub ayam, lada hitam. Masak kejab…
Saya suka rasa pedas sebab tu walaupun dah ada lada hitam saya tambah juga dengan cili api.

4. Pastu masukkan la pedal dan hati yang direbus tadi. Masak sampai kuah pekat.
 Jangan lupa garam & perasa ye.

So macam ni la rupanya pedal & hati kicap saya. Sedap ke idak saya tak janji tau. Resepi saya ni pedas juga sebab dah ada cili padi dan blackpaper. Saya pun main masak aje ni. Kalau time masak suami saya ada sure dikurangkannya cili (selalunya 5 biji je) dan dia akan tunggu saya menumis sebab dia tahu saya tak ikut cakap dia. 5 biji je .. budak2 pun ketawa!

Selamat mencuba. Love you!

No comments:

Post a Comment

Komen la .. Takpe Nanti Saya Baca